torstai 2. heinäkuuta 2015

Helppo raparperipiirakka ja kesäkurpitsa-fetapiirakka

Raparperi:
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1/2 dl sokeria tai fariinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
1 dl juoksevaa rasvaseosta
1 kananmuna

Täyte
5-6 dl (n. 300 g) raparperipaloja
1 tlk kermaviiliä
1 kananmuna
1dl sokeria

Sekoita vehnäjauhot, leseet, sokeri, leivinjauhe ja kaneli kulhossa. Lisää rasva ja muna sekoittaen. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä päälle raparperipalat.
Sekoita kermaviili, muna ja sokeri. Kaada seos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

HUOM! Jos otat raparperit pakkasesta pelkkä sulattaminen ei riitä. Niitä pitää pehmentää pannulla, muutoin jäävät narskuviksi.



Kesäkurpitsa-fetapiirakka ja marinoidut tomaatit
1 pkt piirakkataikinaa (pakaste)

Täyte
1 tkl salaattijuustokuutioita suolavedessä
3 kananmunaa
2 dl maitoa
3 rkl pestoa
1/4 dl mustapippuria
1 (n. 250 g) kesäkurpitsa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä

Marinoidut tomaatit
1 rs kirsikkatomaatteja
1 rkl neitsytöljyä
1 tl balsamiviinietikkaa
Suolaa
Mustapippuria
Tuoreita basilikan lehtiä

Taputtele sulanut taikina voidellun irtopohja vuoan pohjalle ja reunoille noin 3 cm korkeudelle. Pistele pohja ja nosta kylmään kovettunaan.
Hienonna salaattijuusto ja levitä tasaisesti piirakkapohjalle. Vatkaa munat, maito, pesto ja mustapippuri sekaisin. Kaada muna-maitoseos pohjan päälle.
Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi esim. juustohöylällä ja oeitä piirakan pinta tiheästi limittäin ladotuilla viipaleilla. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita oliiviöljyyn. Voitele kesäkurpitsat valkosipuliöljyllä.
Paista piirakkaa 200 asteisen uunin alatasolla 35-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja kypsä. Peitä tarvittaessa vuoka kypsentämisen aikana leivinpaperilla, jos reuna tummuu liikaa.
Halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa öljy ja balsamiviinietikka. Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita joukkoon kirsikkatomaatit. Anna maustua huoneenlämmössä. Lisää tuoreita basilikan lehtiä juuri ennen tarjoilua. Lusikoi marinoituja kirsikkatomaatteja piirakan keskelle. Kesäkurpitsa-fetapiirakka maistuu lämpimänä ja kylmänä.