lauantai 11. heinäkuuta 2015

"Hauskaa syntyymättömyys päivää."

Eilen oli pikkuset pirskeet kavereille.

Omenapiirakka
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl piimää
1 dl (100 g) margariiniä
Pinnalle:
Omenalohkoja
Kanelia
Sokeria

Sekoita kaikki ainekseg keskenään. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja laita päälle omenalohkot. Ripottele pinnalle vielä sokeria ja kanelia.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla.
Pellilliseen piirakkaan riittää, että tuplaat taikinan.

Britakakku

Pohja
150 g leivontamargariiniä
1 1/2 dl sokeria
4 kpl keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl kevytmaitoa

Marenki
4 kpl valkuaista
2 dl sokeria
3/4 dl mantelilastuja

Täyte
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
10 dl mansikoita tai mustikoita (tai ihan mitä marjoja haluat)

Mittaa rasva ja sokeri kulhoon. Vatkaa ne vashdoksi sähkövatkaimella. Lisää keltuaiset, samalla vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina ohuesti leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Jos käytät samoja vatkaimia, pese ja kuivaa ne hyvin ennen kuin alat vaahdottaa valkuaista. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen, kunnes seis on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmis, kun se pysyy  kulhon pohjalla, sitä kallistaessa. Levitä marenkiseos taikinan päälle ja ripottele mantelilastuja marengin päälle. Paista britakakkulevyä 175 asteessa, 20-30 minuuttia, kunnes marenki on ruskettunut kauniisti.
Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia. Aseta toinen puolisko tarjoiluvadille.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka ja sokerit kevyesti nostellen. Levitä täyte pohjalevylle, (jos laitat mansikoita viipaloo ne) lisää marjat. Nosta toinen kakkulevy päälimmäiseksi. Säilytä kakku jääkaapissa herkkuhetkeen asti.